apploud tým

Vznik Apploudu: Jak nastartovat firmu při studiu

Je možné si vybudovat úspěšnou firmu při studiích a proč je nutné umět dotahovat věci do konce? Zeptali jsme se spoluzakladatele Apploudu.

Za vznikem Apploudu stojí Jan David, kterému ve firmě nikdo neřekne jinak než JD. Málokdo už ale ví, že s programováním v PHP začal v patnácti letech. Nevědomky tehdy postavil základy své firmy. Hned v osmnácti si založil živnostenský list a pustil se do programování naplno. Zapojil se do komunity jaknaweb.com, kde vznikla velká skupina lidí s citem pro IT. S mnohými se zná doteď – a s některými Apploud spolupracuje dodnes.

Potenciál Facebookových aplikací

První vlaštovkou pro vznik Apploudu byla skupina freelancerů, která se seskupila pod hlavičkou BeBetter. „Poznali jsme se díky komunitě jaknaweb.com,“ začíná vyprávět Jan David. „Dělali jsme třeba pro Českou televizi a nebo jsme tvořili aplikaci pro Nike. Postupně jsme se začali specializovat na Facebookové aplikace, hlavně díky velmi otevřenému API,“ doplňuje.

V týmu měl každý svůj úkol, já jsem programoval v PHP, Martin Felcman kódoval a Marek Bouška dělal grafiku. Nechyběli ani další lidi, kteří pomáhali na různých zakázkách,“ dodává.

Apploud tým na cestě zleva Martin Felcman, Marek Bouška, Jan David

Čas na studium…

Jan vystudoval Softwarové inženýrství na ČVUT. „Vždycky jsem chtěl být špičkový programátor. Představoval jsem si, jak dostuduju, získám práci a budu se mít dobře,“ vzpomíná JD. „Během prvního semestru a předmětu Algoritmizace 1 jsem zjistil, že tak jednoduché to nebude. Každé zadání jsem si musel odřít a věnovat mu celý víkend. Poté jsem přišel do školy a zjistil, že mým spolužákům stejný úkol zabral pár hodin. Já potřeboval dva dny,“ zmiňuje se smíchem.

I přes horší startovací čáru jsem dosáhl na prospěchové stipendium. Při studiu už jsem pracoval a živil se vývojem. Po absolvování bakalářského studia jsme se proto spolu s Markem Bouškou a Martinem Felcmanem rozhodli založit firmu – zakázky postupně přibývaly a už to nešlo dělat v partě lidí jen na živnostenské listy.

… a na byznys

Pro lepší pochopení byznysu se JD na magistra vydal na Masarykův ústav vyšších studií pod ČVUT.

Učil jsem se jak řídit inovace v továrně. Velmi mě to bavilo a značně to obohatilo můj rozhled. Předtím jsem se soustředil jenom na IT a učil se obor co nejvíce do hloubky. Díky tomu jsem se naučil chápat problémy lépe, než programátoři. Ačkoliv nevyšvihnu nejelegantnější kód, mám znalosti v low levelu. MUVS mi ale otevřelo oči i do jiných oblastí. Naučil jsem HR, ekonomii a nejen to. Začal jsem rozumět řízení firmy. Pochopil jsem důležitost účetnictví. Ještě dnes si vybavuju, jak nám přednášející na účetnictví vyprávěl, že zná majitele firem, kteří neznají rozdíl mezi příjmem a výnosem,“ vzpomíná. „To je pro mě nepředstavitelné, ale i v mé praxi jsem už takové lidi poznal. Pro řízení firmy je nutné rozumět ekonomickým analýzám, chápat výsledovku, vědět, co je potřeba sledovat, umět projektovat cashflow,“ vysvětluje JD přínos svého studia.

Jak vést tým

I ve firmě dává důraz na dokončení školy. „Věřím, že vzdělání je stejně důležité jako praxe. Naučí člověka dávat si věci do souvislostí. Proto má škola vždycky přednost. Vzdělání v IT je potřeba si doslova odsedět. S podnikáním to není o moc jiné,“ upozorňuje JD. „Z počátku je každý špatný manažer. Neví jak jednat s klienty, ani se zaměstnanci. V tu chvíli už ale zaměstnává lidi a má za ně odpovědnost. Všechno jsem se učil tvrdou metodou, pokus omyl. Zvenčí to může vypadat jednoduše, ale není tomu tak. Nést za lidi odpovědnost není hračka. Chce je to motivovat k lepším výsledkům. A stejně tak je nutné poznat okamžik, kdy je potřeba se s lidmi rozloučit. Aby měl Apploud ten nejlepší tým musím se neustále učit, každý den,“ popisuje Jan David.

Firma potřebuje svého leadera

Jak se ale během vedení firmy vzdělávat a rozpoznat dobrou radu od špatné? Mnoho zdrojů doporučuje, že zakladatel nemá řešit operativu, má se soustředit na strategické otázky. „Za tohle se až trochu stydím. Začal jsem se zaměřovat na strategii a úplně mi ujela každodenní operativa. Výstupy byly špatné, lidi byli nespokojení a tým na to celkově nebyl připravený. Musel jsem si uvědomit, že každý tým potřebuje ředitele, leadera, který je potáhne kupředu a bude určovat směr – zároveň ale musí poskytnout pomocnou ruku a nenechat nikoho se utopit,“ odpovídá JD. „Z každé rady si můžete odnést něco užitečného, ale nezapomínejte, každé A má také svoje B,“ dodává.

Apploud tým na cestě

Samo se to neudělá

Kdo někdy viděl lidi z Apploudu při práci, ví jedno – zásadou lidí v týmu je dodělat své úkoly a soustředit se na cíl projektu. „Zaměř se na to, co všechno musíš udělat a udělej to. Nepřehazuj svoje úkoly na někoho jiného. O ničem jiném to není,“ uzavírá JD.

Další články